keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

10 helpotusta vauva-arkeen



Kantoreppu ja sitteri ovat olleet meille hyödyllisimpien lastentarvikkeiden joukossa nyt ensimmäisten vajaan seitsemän viikon ajan vauvaa hoidellessa. Kanniskeltuani jälleen Tredjen uneen kantorepussa samalla, kun väsäsin pikaista lounasta siunailin mielessäni, miten hyvä kapine tuo kyseinen reppu onkaan. Unien jälkeen typykkä viihtyi sitterissä lelukaaren leluja ihmetellen niin, että sain samalla tämän tekstin kirjoitettua lähes kokonaan. Ja muitakin vermeitä löytyy, tässä parhaat:

TOP 10 (pikku)vauvan* hoidon helpottajat
* case Tredje

Kantoreppu. Niihin päiviin, kun vauvalle ei kelpaa muu kuin syli. Bebe rintareppuun ja saan kädet vapaiksi esim. ruuanlaittoa varten. Reppumme on tällä kertaa mallia Tula. Hepun ja Tytyn kanssa käytössä oli Manduca, joka sekin oli ihan ok, mutta mielestäni hankalampi säätää ja käyttää kuin tämä Tula. Käytimme Manducaa Hepun kanssa enemmän selkäreppuna esim. metsäretkillä ja Tytyn tuikkasin Manducaan jo vastasyntyneenä pystyäkseni hoitamaan silloin taaperoikäistä Heppua.

Hoitotaso. Hankimme erillisen tason pinnasängyn jalkopään päälle, koska emme halunneet varsinaista hoitopöytää. Toimii erinomaisesti nyt, kun vauva on vielä pieni, sillä taso on koko ajan paikoillaan eikä sitä tarvitse siirtää yöksi pois.

Imetystyyny. Kaikki eivät erityistä imetystyynyä kaipaa, mutta tämmöisten maraton-imijä-vauvojen äidit kyllä. Tällä kertaa osasin metsästää "parasta" ja hankin Doomoo Softyn. Passeli yksilö löytyi tori.fin kautta lähistöltä sopuhintaan. Tuo on ihan loistava tyyny - ihan erilainen kuin mitkään aiemmin kokeilemani.

Itkuhälytin. Beben nukkuessa parvekkeella tai pihalla pääsen itse käymään rauhassa suihkussa tai voin peräti nukkua, kun otan itkuhälärin korvan viereen. Meillä on näitä kaksi, koska mökkireissuilla on ollut kätevää nukuttaa lapset eri huoneisiin, jättää molemmille oma hälytin ja jatkaa iltaa esimerkiksi rantasaunalla aikuisten kesken kuulostellen lasten unta hälyjen kautta. Erittäin käyttökelpoisia vehkeitä siis pitkään vauva-ajan jälkeenkin - jos ei aio joka paikassa päivystää lapsensa unta suoralla kuuloetäisyydellä. Meillä on Aventin digitaaliset hälyttimet.

Harsoliinat. Näistä voisi kirjoittaa sivukaupalla, niin monikäyttöisiä nämä vauvahoidossa ovat. Toimivat alustoina, suojaliinoina, pyyhkeinä, maidon"kerääjinä", puklujen kerääjinä, aurinkosuojana vaunuissa tai kaukalossa, tyynynä, pehmusteena, kaikenlaisina myttyinä ja tukina niin kantorepussa kuin imettäessä, kapalona, pesuliinana, hätävaravaippana, räkäliinana, kylmänä kääreenä, ruokalappuna, kuolalappuna, hellehattuna jne... En edes tiedä, mihin yksittäiseen tarkoitukseen nämä on keksitty? Meillä on monta kymmentä harsoa, silti suurin osa on aina pesussa tai kuivurissa. Paras rätti ikinä!

Sitteri. Ystäviltä lainassa perus-BabyBjörn (Balance?), joka on aivan paras. Syvän kuppiasennon ja kolmen eri kallistuksen ansiosta menee jo vastasyntyneellekin. Tämän avulla pääsen rauhassa suihkuun, vaikka oltaisiin vauvan kanssa kotona kaksin. Ja samaten välillä koko perhe syötyä yhtä aikaa, kun jalalla voi keikuttaa.

Parvekerattaat. Edellisessä rivitalo-asunnossamme oli ulko-oven vieressä täydellinen suojaisa nurkkaus vauvan vaunuille. Siinä nurkkauksessa Heppu ja Tyty ovat kumpikin nukkuneet satoja päiväunia, välillä jopa yhtä aikaa. Nykyisessä kodissamme paras unipaikka vauvalle on parveke, johon päädyimme hankkimaan erilliset parvekerattaat varsinaisten vaunujemme jatkuvan roudailun välttämiseksi. Hyvä päätös - kirppistellyt pienikokoiset ja ketterät rattaat toimivat jo nyt kätevinä päiväunirattaina Tredjelle, silloin kun uni nyt sattuu päiväsaikaan mimmille maistumaan. Ennustan näille pitkää käyttöikää!

Tutti. Maaginen kapine, jota Heppu ja Tyty eivät koskaan kelpuuttaneet. Mutta Tredjepä kelpuuttaa, ainakin autossa ja kantorepussa unta hakiessaan. Tutteja löytyy tällä hetkellä kaksi, mutta suosion toivottavasti noustessa ja vakiintuessa hankimme niitä todellakin läjän lisää.

Turvakaukalon adapterit rattaissa. Aika perusvaruste autoileville perheille, mutta silti erittäin jees, ettei turvakaukaloa tarvitse rontata kädessä vaan sen saa kliksautettua rattaiden runkoon.

Netflix. Ei nyt varsinainen lastentarvike, mutta pakko silti nostaa topkymppiin. Imetysmaratonien aikaisen mielenterveyden säilyttämiseen ja ajankulumisen nopeuttamiseen. Vihervaaran Annan ahmaisin puolessatoista päivässä. Sitten löytyi onneksi Good Wife ja sen miljardi tuotantokautta.

Ennustan aiempien vauvavuosien perusteella, että seuraavien kuukausien aikana hittilistallemme nousevat myös:

Leikkimatto. Koska viihde.

Tuttipullo. Koska äitikin haluaa jossain vaiheessa irtautua yhtä syöttöväliä (mikä se edes on?) kauemmaksi ajaksi kodin ulkopuolelle.

Pinnasänky. Perus. Mutta tässä vaiheessa vielä tosi vähäisellä käytöllä.

Himmailin alkuun kaikenlaisten vauvanhoito- ja lastentarvikkeiden hankinnoissa nyt kolmannen lapsen kohdalla, sillä ajattelin, että ilmankin pärjätään. Pärjäähän sitä juu, mutta kyllä päivät sujuvat huomattavasti miellyttävämmin, kun apuna on erinäisiä lastenhoitovermeitä. Vauvavuoden tai viimeistään taaperoajan jälkeen suurin osa tarvikkeista on sitten myytävissä tai kierrätettävissä eteenpäin. Vai mitä mieltä olette?

- Suzie Q

Ps. Lounasleipäni sain syötyä laittamalla kantorepussa nukkuneen Tredjen pään päälle talouspaperia - ei tippunut murusia eikä kurkkusiivuja vauvan hiuksiin. Niksi-Pirkka-ainesta, eh? 😄


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro!